måndag 21 maj 2007

Flower Power

Det japanska kejsarparet landar på Arlanda idag. De som vill få sig en skymt av dessa skygga varelser kan bege sig till Uppsala och hoppas på det bästa (eller nåt). Kejsarparet är där i samband med firandet av Linnés 300 årsjubileum och det är egentligen inte jättekonstigt att Akihito och Michiko vill hylla Linné. Japanerna är helt sjuuukt intresserad av blommor. Två exempel:

1. Satt på lokalbussen för ca en vecka sedan. Ett stort gäng tjejer i 16-årsåldern blev plötsligt helt till sig för en liten plantering vallmoblommor. De tryckte näsorna mot rutan och utropade "otroligt vackert!!" till varandra och pratade sedan om denna lilla plätt röda blommor som vore de skolans snyggaste killar hela vägen in till centrum. En syn som aldrig skulle ses i Sverige.

2. Var nere vid beachen i Enoshima igår. Vi satt och drack öl på en veranda med helt otrolig utsikt över Stilla havet. Solen gassade. Ovanför våra huvuden flög jättestora havsörnar. Ibland var de så nära att man nästan kunde ta på dem. Vi bara satt och gapade. Och pekade. Japanerna brydde sig inte ett smack. Märkte dem inte ens. Samtidigt några meter bort betalade de massa massa yen för att gå in i en liten miniträdgård och zooma in sina enorma teleobjektiv på planterade petunior och pelargonier.

2 kommentarer:

Mikusagi sa...

Linné är kung.

Vad heter "otroligt vackert" på japanska?

Sigge sa...

"Sugoku kirei!" Lägg till "desu ne" på slutet så blir det precis som de sa det: "Sugoku kirei desu ne" = "Otroligt vackert, eller hur."