onsdag 18 april 2007

Ge din fru en kram redan idag!

En ny lag introduceras här i Japan den här månaden. Den ger gifta kvinnor rätt till sin makes halva pension vid en skilsmässa. Så fort lagen träder ikraft förutspås en explosionsartad ökning av skilsmässor bland Japans s.k. "baby boomers", dvs personer födda i slutet av 40-talet och början av 50-talet.

Så här ligger det till: Japanska män jobbar jämt. När de inte jobbar sitter de på izakayan (puben) och dricker sake med sina kollegor eller spelar pachinko. Japanska kvinnor är hemmafruar. De har varit förpassade till hemmets värld sedan giftemålet. De har uppfostrat barnen och skött hushållssysslorna. Deras japanska män har varit frånvarande större delen av veckans dagar och man har helt enkelt inte haft så mycket med varandra att göra. Man har utvecklats åt olika håll. Helt plötsligt fyller mannen 60 och går i pension. Helt plötsligt blir denna relativt okända och frånvarande figur en del av dessa kvinnors vardag. En man som inte vet någonting annat om livet än att gå till jobbet varje dag. Som inte riktigt vet vad han ska göra med sig själv och all den tid han nu har för sina fötter. Kvinnorna vet inte heller vad de ska göra med denna främling som det nu är tänkt ska dela deras vardag.

Det har pratats om den här lagen i 4 år nu. Alla vet att den ska komma. Under den här tiden sägs Japans kvinnor bara ha gått och väntat. Väntat på att få bli fria igen. Att bli kvitt den där främlingen som inkräktar på deras privatliv med hobbies som shopping, origami, dans, ikebana och språkkurser. Som sätter punkt för deras lunchande med väninnor på caféer med franskklingande namn. Tidigare har de stoppats av finnsiella skäl. En skild kvinna som aldrig jobbat får det knapert. Inga fler Louis Vuitton-väskor, delikata bakverk från Pierre Hermé Paris eller rosiga handduksset från Afternoon Tea. Sådant som hon vant sig vid. Med den nya lagen på sin sida får hon sin chans! De japanska männen rapporteras samtidigt inte ha en aning om vad som väntar dem. De tycker inte att de gjort något fel. Bara det som förväntats av dem: att dra in pengar till hushållet, att vara en flitig anställd och skratta åt chefens skämt så att han kan bli befordrad. They are in for a chock! Big time.

Den yngre generationen japaner som får leva med den nya lagen från start kommer förhoppningsvis lyckas bättre. Det finns nu dessutom kurser för män där de kan lära sig hur man blir en bättre man, make och far till sina barn. Personligen tror jag att man måste bryta hela den traditionella japanska familjestrukturen. Mer kvinnor i arbetslivet, kortare arbetsdagar och en mer jämställd familjepolitik. Dessutom kan de ju inte hålla på och dricka en massa sprit efter varje arbetsdag. Gå hem istället! Kom hem i tid för att natta dina barn! Ge din fru en kram redan idag! Kommer det att hända? Kanske nästa århundrade. Med lite tur och nya politiker.

Detta inlägg baseras på egna betraktelser samt en artikel från BBC. Läs den här >>>

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det det där var en bra idé! Man kanske skulle gå hem och ge en kram i stället för att sitta på izakayan och kröka varje dag.

Mikusagi sa...

Tack för det här intressanta blogginlägget! Jag skall genast läsa artikeln som du länkade.
:)