fredag 29 juni 2007

Stöpta - men inte i samma form

Ur den aldrig sinande källan av konstiga och annorlunda saker från Japan hämtar vi idag några meloner. Men inte vilka meloner som helst (läses med Hajkbengt-dialekt), utan fyrkantiga meloner.



Varför? Är ju en ganska logisk fråga på detta. I Japan är det vanligt att ge bort frukt i present. Flashigt paketerad och inslagen såklart, såsom presenter alltid är här. En fyrkantig melon ser ju så mycket snyggare ut med ett sidenband och rosett än en vanlig rund, anser japanerna. Också är de mycket lättare att lasta (inget utrymmessvinn). För att inte tala om hur smidigt en fyrkantig melon kan förvaras i kylen.

Svårare är det då att förklara en pyramidformad melon... Hur fasen får man ett snöre runt den där?



Nu kanske man också frågar sig hur det här går till. Jo, redan när melonen är en liten, liten melonparvel omsluts den av lämplig rymdgeometrisk form och får sedan växa i den. Melonparveln kan således också växa upp och bli ett hjärta, eller en bowling pin.



Ovan meloner säljs just nu i en fruktpresentbutik i Tokyo Midtown och har inga prislappar. Så dyra är de alltså. Där fanns dock ett par (alltså 2 st) mangofrukter i en låda som blir dina om du hostar upp 25 000 yen, dvs. 1500:-.

Eftersom japanerna själva ofta är stöpta i en och samma form (det traditionsfixerade japanska samhällets normer och regler) kändes detta vid första anblick uppfriskande. Det handlar ju ändå om stöpning i olika slags former. Men egentligen kanske det bara bevisar att allt verkligen går stöpas i en form bara man vill. Människor, meloner...

2 kommentarer:

Sara sa...

1500 för ett par mango? Där har nog min smärtgräns passerats för länge sedan... ;)

Sigge sa...

Sara: Ja, fast sen såg jag att det var värsta dealen! Ett par dagar senare var jag i samma butik (skulle visa för min kille) och då såg jag EN mango som kostade 27 000 yen. 1600 kronor för EN mango. It's a crazy crazy world that we like to call "Japan".